0
Cosul meu 0.00 RON

Sistemul de direcție asistată electric (Electric Power Steering - EPS) este un sistem utilizat în vehicule pentru a asista șoferul în manevrarea direcției. Acesta înlocuiește sistemul tradițional de direcție asistată hidraulică (Power Steering - PS), care utilizează o pompă hidraulică pentru a asista în mișcarea volanului.

Sistemul EPS folosește un motor electric pentru a ajuta la rotirea volanului, eliminând astfel necesitatea utilizării unei pompe hidraulice. Motorul electric este controlat de un calculator care primește informații de la diferite senzori montați în vehicul, cum ar fi senzorii de poziție a volanului, de viteză și de unghi de direcție.

Atunci când șoferul întoarce volanul, senzorii detectează mișcarea și transmit informațiile către calculator. Calculatorul apoi acționează motorul electric pentru a genera un cuplu asupra coloanei de direcție, ajutând la rotirea acesteia. Cu cât șoferul aplică mai multă forță asupra volanului, cu atât motorul electric oferă mai multă asistență, făcând manevrarea mai ușoară.

Principalele avantaje ale sistemului EPS includ economia de combustibil, deoarece motorul electric utilizează energie electrică în loc de energie hidraulică, precum și posibilitatea de a ajusta caracteristicile de direcție în funcție de preferințele șoferului sau de condițiile de conducere. De asemenea, sistemul EPS este mai simplu și mai ușor decât sistemul de direcție asistată hidraulică, ceea ce poate contribui la reducerea greutății vehiculului.

Este important de menționat că există mai multe tipuri de sisteme EPS, cum ar fi EPS cu pinion și cremalieră, EPS cu coloană de direcție și EPS cu dual-pinion. Aceste sisteme pot varia în termeni de construcție și funcționalitate, dar principiul de bază al asistării electrice a direcției rămâne același.

În concluzie, sistemul de direcție asistată electric (EPS) este un sistem utilizat în vehicule care utilizează un motor electric pentru a asista în manevrarea direcției. Acest sistem oferă beneficii precum economia de combustibil și ajustabilitatea caracteristicilor de direcție, comparativ cu sistemele tradiționale de direcție asistată hidraulică.

Scrie un comentariu

* Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 • Retur gratuit

  Retur gratuit al produselor 14 zile!

 • Livrare gratuita

  Pentru comenzi mai mari de 500 de lei si sub 5 kg!

 • Plati sigure

  Plati sigure cu cardul prin MobilPay!

 • Discounturi zilnice

  Oferim discounturi zilnice la sute de produse!